marianne-verhage-breed.png
31 mei 2022

Geef de pen door! met Marianne Verhage

Hallo! Ik ben Marianne Verhage en woon in Zwolle samen met mijn vriend Dimitri en onze zoon Rijk.

In 2007 ben ik afgestudeerd als fysiotherapeut in Groningen en sindsdien heb ik gewerkt in drie praktijken in Groningen en Zwolle. In 2013 heb ik de master Psychosomatische fysiotherapie afgerond. Ik vond dit een erg leuke en interessante tijd en ik heb er bijzondere vriendschappen en leuke contacten aan over gehouden.

Een jaar geleden ben ik mijn eigen praktijk gestart, Fysiotherapie Verhage. Mijn praktijk bevindt zich in een klein gezondheidscentrum in de wijk Assendorp in Zwolle.  Het is leuk om nauw samen te werken met de huisartsen en praktijkondersteuners daar. Ik ben erg blij en trots dat ik deze stap gezet heb en geniet van mijn mooie werkruimte en de vrijheid die het met zich mee brengt.

Wat betekent de psychosomatiek voor mij? Ons vak vind ik geweldig! Ik hou van mensen en ik vind het fascinerend hoe het lichaam in elkaar zit. Ik ben gedreven in het op zoek gaan naar de onderliggende factoren en oorzaken die lichamelijke klachten of pijn in stand houden. En ik blijf het bijzonder vinden hoe het lichaam op allerlei manieren communiceert met mensen. Ik zie het als een uitdaging de cliënt hier bewust van te maken, zeker omdat iedereen anders is en je altijd weer op een andere manier een ingang of aansluiting moet vinden.

Het NFP betekent voor mij verdieping in ons vak, verbinding met andere PSF-ers en op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen. Ik verheug me nu alweer op de volgende congresdagen. Wanneer ik in het bestuur van het NFP zou zitten zou ik kijken of het mogelijk is om vaker vakinhoudelijke dagen te organiseren waarbij de kosten voor de leden laag blijven.

Een casus die mij is bijgebleven was met een cliënt die pas een traumatische gebeurtenis had doorgemaakt. Tijdens het starten van progressieve relaxatie begon deze cliënt enorm te boeren. Het hield niet op, gelukkig kon ik rustig blijven en de cliënt zelf ook. Maar na 5 minuten kreeg ik ineens de slappe lach, ik verontschuldigde me nog, maar ik was niet meer te houden. Gelukkig kreeg mijn cliënt ook de slappe lach, waarbij het lachen en boeren goed samen ging. Na 20 min waren we uitgelachen en was de cliënt opgelucht. De spanningsklachten waren na 2 sessies verdwenen. Ik krijg nog steeds een glimlach als ik aan deze casus terug denk.

In mijn vrije tijd struin ik graag door kringloopwinkels op zoek naar pareltjes, spreek ik af met vrienden en familie en ben ik vaak in de natuur te vinden. Ik word erg blij van het luisteren naar en spotten van vogels. Sinds dit jaar deel ik mijn enthousiasme voor vogels als vogelzanggids bij het Instituut Voor Natuurbeheer in Zwolle. In het voorjaar ga ik elke zaterdagochtend met een groepje mensen de natuur in om op zoek te gaan naar (zang)vogels. Het helpt mij om in het hier en nu te zijn en zo mijn parasympatische zenuwstelsel tot rust te brengen. Wie weet ga ik dit in de toekomst nog combineren met ons vak!

Ik geef de pen door aan…iemand die ik nog niet ken?

Lees ook de bestuurder aan het woord

org.hippoecm.hst.content.beans.standard.HippoGalleryImage@df5471c7

Bestuurslid aan het woord – Secretaris Annet Timmerman

Lees verder
org.hippoecm.hst.content.beans.standard.HippoGalleryImage@d0b2f7eb

Bestuurslid aan het woord – Voorzitter Thirza Douglas

Lees verder
org.hippoecm.hst.content.beans.standard.HippoGalleryImage@1535a539

Bestuurslid aan het woord – Wineke Snel

Lees verder
org.hippoecm.hst.content.beans.standard.HippoGalleryImage@42422a87

Bestuurslid aan het woord – Arwen Smit

Lees verder