sjoukje-2.jpg
25 februari 2022

Geef de pen door! met Sjoukje van der Veen

Ik ben Sjoukje van der Veen, 38 en  oud klasgenoot van Karin Boels, die de pen aan mij doorgaf. Ik woon in een klein dorpje tussen Leeuwarden en Groningen, samen met mijn man en 2 jongens van 4 en 7.  

In 2010 heb ik de Masterstudie PSF aan de hogeschool Utrecht afgerond. Sinds 2006 ben ik werkzaam bij TIGRA Leeuwarden, zowel in de eerste lijn als ook binnen de arbeid gerelateerde trajecten. In de 16 jaar dat ik binnen TIGRA werk, heb ik veel mogen en kunnen leren en veel kunnen innoveren. Zo mocht ik al vroeg pionieren met virtual reality en gebruiken we met veel enthousiasme en mooie resultaten Reducept, stressjam en brainjam binnen onze praktijk. We werken momenteel met 4 psychosomatisch therapeuten, algemeen therapeuten, leefstijlcoaches, psychologen en arbeidsfysiotherapeuten waardoor we veel van elkaar kunnen leren en een ieder z’n kwaliteiten optimaal kunnen inzetten in de zorg rondom cliënten. De afwisseling tussen de 1e lijn, zakelijke trajecten en projecten ligt me goed, ik hou van nieuwe prikkels en uitdagingen en krijg deze voldoende.

Het mooie aan de psychomatiek vind ik de verbinding. Het vak biedt mij zoveel meer ingangen en mogelijkheden om met de client te verbinden en vanuit daar op zoek te gaan naar diens behoeften om tot optimaal herstel te komen. Toen ik net afstudeerde gebruikte ik vooral cognitieve interventies en gaf ik veel ‘oefeningen’. Ik merk dat de jaren ervoor zorgen dat ik als mens zelf ook meer verdieping ben gaan zoeken en dit neem ik mee in mijn vak. Hierdoor worden oefeningen ‘ervaringen’ en is er een andere verhouding ontstaan met de cognitieve interventies. Vanuit ervaring ontstaan er al andere cognities en behoeft dit vaak veel minder (schoolse) uitleg.

Als stressjamcoach begeleid ik mijn cliënten met biofeedback in de wondere wereld van VR, waar gedragspatronen vaak zeer duidelijk worden en cliënten op een speelse manier uitgedaagd worden om andere gedachtes, gevoelens en gedragingen uit te proberen om anders te reguleren. Het speelse aspect van deze interventie is een fantastische manier om te leren en brengt cliënt en mijzelf veel inzichten.

Sinds 2010 ben ik lid van het NFP en volg ik met belangstelling de berichtgeving. Ik heb respect voor de collega’s die, naast hun gewone baan en leven, ook participeren in het NFP, doe het allemaal maar tegelijk! Als beroepsgroep kunnen we niet zonder deze mensen en moeten we blijven werken aan onze profilering. Ik merk dat dit steeds meer van de grond komt en dat ons vak meer en meer erkenning krijgt vanuit andere disciplines/verwijzers. Ik hoop dat deze trend doorzet en dat in de (nabije) toekomst bijvoorbeeld ook de psychosomatische interventie bij chronische aandoening voor een passend tarief mogelijk wordt.

Een casus die me erg is bijgebleven is die van een 29 jarige dame, die met burn-out gerelateerde klachten door haar werkgever bij ons werd aangemeld en bij mij voor de VR mindset interventie (stressjam) terecht kwam. Tijdens het gamen werd heel duidelijk wat voor haar triggers waren om ‘aan’ te gaan en welke om uit het contact te gaan. Ze kwam erachter dat ze regelmatig de verbinding met zichzelf en anderen kwijtraakte. Door psycho-educatie, lichaamswerk en uittesten van de door haar opgedane ervaringen tijdens de game kreeg ze vertrouwen om deze nieuwe strategieën en inzichten in het dagelijks leven in te gaan zetten. Dit resulteerde erin dat ze met zekerheid en vanuit haar kracht grenzen aan ging geven,  keuzes ging maken en zelfs besloot haar baan op te zeggen vanuit het vertrouwen dat er iets op haar pad zou komen wat beter bij haar paste. Binnen 4 weken zat ze op een nieuwe plek, waarin ze zich gehoord en gezien voelt.

Ik geef de pen door naar Anneke van Dalfsen, psychosomatisch fysiotherapeut én stressjamcoach, die ook in Leeuwarden werkt.

Wij kennen elkaar (nog) niet zo goed en het lijkt mij en mijn collega’s psychosomatiek van TIGRA Leeuwarden erg leuk om haar op deze manier een beetje beter te leren kennen.

Lees ook de bestuurder aan het woord

org.hippoecm.hst.content.beans.standard.HippoGalleryImage@d0b2f7eb

Bestuurslid aan het woord – Voorzitter Thirza Douglas

Lees verder
org.hippoecm.hst.content.beans.standard.HippoGalleryImage@df5471c7

Bestuurslid aan het woord – Secretaris Annet Timmerman

Lees verder
org.hippoecm.hst.content.beans.standard.HippoGalleryImage@42422a87

Bestuurslid aan het woord – Arwen Smit

Lees verder
org.hippoecm.hst.content.beans.standard.HippoGalleryImage@1535a539

Bestuurslid aan het woord – Wineke Snel

Lees verder