karin-boels-geknipt.jpg
25 januari 2022

Geef de pen door! met Karin Boels

Wat leuk Fokje dat je de pen doorgeeft aan mij! Bedankt! Samen deden wij de opleiding fysiotherapie aan de Hanzehogeschool in Groningen en inmiddels zijn we allebei werkzaam als psychosomatisch fysiotherapeut, hierin vinden we elkaar in het werken met biofeedback en inderdaad in het Netwerk Psychosomatiek Noord Oost Nederland.

Ik ben Karin Boels en na een paar wisselingen van werkplekken ben ik sinds oktober dit jaar werkzaam bij FTC Noord in Stadskanaal. Hier ben ik 1 van de 3 psychosomatisch fysiotherapeuten en werken we met nog 2 haptotherapeuten en diverse andere fysiotherapie specialisaties. Om deel uit te maken van een team waarin de psychosomatiek sterk wordt uitgedragen was een wens die voor mij nu is uitgekomen.

Tijdens een stage voor de opleiding fysiotherapie liep ik mee met het oncologisch programma ‘Herstel en Balans’, hier werd voor mij duidelijk dat de psyche een grote invloed heeft op het herstel van fysieke klachten. Dit was een zaadje dat bij mij gepland werd, dit zaadje groeide uit naar de wens om hier meer over te willen weten en uiteindelijk naar het volgen van de master psychosomatiek aan de HU in Utrecht in 2007-2010.

Een collega zei eens; ‘Een lichaam in balans geeft geen klachten’. Deze uitspraak blijft mij altijd bij en dit gebruik ik vaak bij de behandeling van patiënten. Het samen zoeken naar waar de disbalans is ontstaan en hoe we samen de balans terug kunnen vinden. Dit begint vaak bij het weer leren luisteren naar je lichaam. Hierbij kan biofeedback een mooi middel zijn om dit te leren.

Er zijn inmiddels veel casussen die mij bijgebleven zijn, daar zijn succes verhalen bij, maar ook casussen die niet zo goed gingen. Of het een succes wordt is voor mij toch soms afhankelijk van wat het traject ervoor is geweest. Als iemand lang in een ‘somatiserend’ traject heeft gezeten, is het toch soms moeilijk iemand te laten inzien welke niet fysieke factoren invloed hebben op de klachten.

De casus die mij geraakt heeft was een vrouw die langere tijd chronische pijnklachten ervoer aan haar pols. Toen ik haar in 2 sessies had uitgelegd hoe het pijnsysteem werkt en wat sensitisatie is, was haar opmerking: ‘Ik begrijp niet waarom niemand mij dit eerder heeft uitgelegd’. Na nog 2 sessies was ze amper nog beperkt en had ze nog maar minimale pijnklachten. Ik merk nog vaak dat collegae niet bewust zijn van het effect van de taal die ze spreken en het doorbehandelen zonder positief effect. Ik denk dat hier nog veel winst te behalen is en dat hier ook een rol ligt voor de NFP.

Om eerlijk te zijn ben ik weinig betrokken bij de NFP, wel heb ik een aantal keren de verdiepingsdagen gevolgd en lees ik altijd de psychosomatische katern in de het vakblad. Ik vind het jammer dat er momenteel veel verdeeldheid is in het fysiotherapie vak. Hierdoor zijn wij als psychosomatisch fysiotherapeuten niet één geheel, wat ons helaas zwakker maakt. Het zou mooi zijn als alle psychosomatisch fysiotherapeuten verenigt zouden zijn.

Zelf ben ik momenteel koploper van het Netwerk Psychosomatiek Noord Oost Nederland. De aanzet hiervoor kwam vanuit een groep mensen van verschillende disciplines (huisartsen, kinderartsen, fysiotherapeuten, psychosociaal werkers etc) die de zorg van SOLK patiënten in de regio wilden verbeteren. Ons netwerk bestaat uit psychosomatisch fysiotherapeuten en oefentherapeuten.

Van hieruit de oproep aan alle psychosomatische fysiotherapeuten:

Ga samen werken, versterk je positie en zoek steun bij eventuele andere disciplines, zie elkaar niet als concurrent, maar als samenwerkingspartner!

Ik geef de pen door aan Sjoukje van der Veen. Samen volgden wij de Master psychosomatiek aan de HU in Utrecht

Lees ook de bestuurder aan het woord

org.hippoecm.hst.content.beans.standard.HippoGalleryImage@d0b2f7eb

Bestuurslid aan het woord – Voorzitter Thirza Douglas

Lees verder
org.hippoecm.hst.content.beans.standard.HippoGalleryImage@df5471c7

Bestuurslid aan het woord – Secretaris Annet Timmerman

Lees verder
org.hippoecm.hst.content.beans.standard.HippoGalleryImage@42422a87

Bestuurslid aan het woord – Arwen Smit

Lees verder
org.hippoecm.hst.content.beans.standard.HippoGalleryImage@1535a539

Bestuurslid aan het woord – Wineke Snel

Lees verder