arwen-smit-oktober-2021.jpg
18 oktober 2021

Bestuurslid aan het woord – Arwen Smit

Dit jaar zal elk kwartaal een bestuurslid vertellen wat haar bezighoudt en een inkijkje geven in wat we doen bij/voor de NFP. Deze keer is de beurt aan Arwen.

Hoi, ik ben Arwen, 42 jaar, moeder van Lucas, Joost en Maartje, getrouwd met Sjoerd.

Ik hou van sport en doe dan ook van alles, paardrijden, hockey, hardlopen en zwemmen. Paardrijden is eigenlijk wel de rode draad in mijn leven. Daarnaast hou ik erg van koken en bakken en een goed gesprek.

In 2001 ben ik afgestudeerd aan de HU als fysiotherapeut en in 2013 als psychosomatisch fysiotherapeut ook aan de HU. De opleiding vond ik uitdagend, verdiepend en heeft me veel gebracht als therapeut en persoon. Het verder kijken naar alle factoren binnen de persoon en buiten de persoon die van invloed zijn op gezondheid, de wetenschappelijke basis, leren kritisch te kijken, naar je eigen handelen en naar de dagelijkse praktijk geeft een andere beleving van het werk voor mij, verdiepend en verbredend.

Ik werk in de eerstelijnsgezondheidszorg, waarin ik veel voldoening haal uit het begeleiden van cliënten. Het kijken vanuit een breder perspectief, het aanpassen van een behandelplan op een persoon en zijn of haar behoeften die centraal staan, het samen werken met andere disciplines zijn allemaal factoren die mijn werk afwisselend, uitdagend maken en voldoening geven.

Waarom PSF?

De keuze voor de opleiding fysiotherapie was altijd mijn enige keuze, best spannend dus bij de loting. Gaandeweg tijdens mijn stages en mijn werkervaring als fysiotherapeut, mede in de psychiatrie, werd mij duidelijk hoe belangrijk de persoon en zijn of haar gehele psychosociale omgeving van invloed is op herstel. Cognities, ervaringen uit het verleden, sociale omgeving, life-events, noem maar op. En toen kwam er een opleiding die beide bood; wetenschappelijk onderbouwde kennis opdoen over psychosomatische klachten i.c.m. praktische vaardigheden en behandelmethoden. Voor mij een top combinatie. In mijn huidige werk word ik erg enthousiast van het samenwerken, een klacht vanuit meerde kanten belichten, samenwerken met de client, de persoon erachter zien en betrekken. Het is zijn of haar proces, daardoor iemand kunnen helpen en, waar kan, zelfredzaamheid bieden vind ik zeer veel voldoening geven.

 Wat motiveert je om penningmeester bij de NFP te zijn?

In 2015 ben ik gestart als algemeen bestuurslid bij de NFP. Ik was zo trots op ons vak en voelde me goed bij onze collega’s. Samen in het netwerk praten over zaken die verdiepen, kennisdelen, verbinden. Ik wilde graag iets bijdragen in het profileren en ontwikkelen van ons vak. Ik heb de NFP aangeschreven en van het een kwam het ander. Ik heb ontzettend leerzame jaren gehad als bestuurslid; persoonlijk, professioneel en vakinhoudelijk.

Mijn streven is ons vak verstevigen, inzetten op kwaliteit en verbinding behouden tussen ons vak, de leden en het grotere en gehele zorglandschap. Als bestuurslid kan ik daar een bijdrage aan leveren. De laatste termijn van mijn bestuursfunctie ben ik penningmeester. Als penningmeester kan ik mijn bijdrage leveren door de financiën helder te houden en te begroten op een manier dat er duidelijkheid en prioriteit gesteld kan worden aan projecten. Dit draagt bij aan de structuur. Het moet werkbaar en financieel haalbaar zijn voor iedereen en het is de bedoeling dat we stappen zetten, ontwikkelen. Dat hebben we de laatste jaren ook gedaan en daar ben ik blij mee en trots op.

 Wat ervaar je als uitdaging?

Een uitdaging, maar dat is ook wat het leuk maakt, is de diversiteit en daarin prioriteiten stellen. Naast mijn functie als penningmeester heb ik nog meer taken in mijn portefeuille. Daarnaast komen er vanuit de leden vragen binnen, specialistische kennis, klankbord vragen, zakelijke vragen, deelname aan wetenschappelijke trajecten en netwerken enz.  Het is soms lastig prioriteiten te stellen aan welke vragen/projecten je de tijd gaat besteden. En daarnaast is er het financiële plaatje. De keuzes, het plan voor het komende jaar en de jaren erna, is een pad wat steeds weer opnieuw bekeken wordt. Elk jaar hebben we heidagen waarin we steeds verder gaan met het ontwikkelen van de doelen voor het komende jaar maar ook voor over 5 en 10 jaar. Als het jaarplan en de begroting rond is, geeft dat veel voldoening. Het geeft richting aan de doelen voor het aankomende jaar en structuur. Natuurlijk komen er elk jaar ook weer nieuwe ideeën door nieuwe input, dat maakt het ook weer (leuk) uitdagend; soms moet je van richting veranderen.

Wat is de rol van het bestuur van NFP en wat dragen zij bij aan de leden?

Naar mijn mening is de rol van het bestuur, ten dienste van de leden, het vak te profileren, versterken en verankeren. Het is een serieuze taak en we hebben verantwoordelijkheid te nemen en te geven waar nodig. We zijn aanspreekpunt en “gezicht van”, staan voor kwaliteit, maar vooral mensen die hart hebben voor het vak en transparantie, openheid en verbinding opzoeken en uitdragen.

Heb je vragen, ideeën of wil je een keer bij een vergadering zijn? Laat het weten!

Groetjes Arwen

[email protected]

 

Lees ook: Geef de pen door

org.hippoecm.hst.content.beans.standard.HippoGalleryImage@9133245a

Geef de pen door! met Mirthe Engels

Lees verder
org.hippoecm.hst.content.beans.standard.HippoGalleryImage@5ef0572c

Geef de pen door! met Wouter Beekhuis

Lees verder
org.hippoecm.hst.content.beans.standard.HippoGalleryImage@4062fdb2

Geef de pen door! met Aniet Meijburg

Lees verder
org.hippoecm.hst.content.beans.standard.HippoGalleryImage@39a104d2

Geef de pen door! met Caroline Blessing

Lees verder
org.hippoecm.hst.content.beans.standard.HippoGalleryImage@3e34cd2

Geef de pen door! met Annemarie Bol

Lees verder
org.hippoecm.hst.content.beans.standard.HippoGalleryImage@d9bca9d2

Geef de pen door! met Patricia Killesteijn

Lees verder
org.hippoecm.hst.content.beans.standard.HippoGalleryImage@52efe8a4

Geef de pen door! met Marijke de Haas

Lees verder