mirthe-engels.jpg
19 oktober 2021

Geef de pen door! met Mirthe Engels

Ha collega’s! Mijn naam is Mirthe Engels en ik mag mij - met dank aan Wouter Beekhuis - aan jullie voorstellen in de rubriek ‘Geef de pen door’.

Terwijl ik dit schrijf ben ik helemaal aan het einde van mijn zwangerschap en wanneer jullie dit lezen waarschijnlijk net voor de tweede keer moeder geworden.

Ik ben 37 jaar, woon in Utrecht met mijn verloofde en onze zoon van bijna 2 jaar, die (ieder moment) een broertje krijgt.

In 2002 ben ik de Bachelor Fysiotherapie gestart aan de Hanzehogeschool Groningen. Na deze studie te hebben afgerond en een aantal jaar werkervaring te hebben opgedaan, ben ik in 2010 de Master Psychosomatische fysiotherapie gaan volgen aan de Hogeschool Utrecht. Na jaren in Leiden en Amsterdam te hebben gewoond en gewerkt als psychosomatisch fysiotherapeut, ben ik sinds een jaar werkzaam op mijn huidige werkplek. Dit is de eerstelijnspraktijk Fysiotherapie praktijk Wittevrouwen in Utrecht. We werken in een team van 7 therapeuten met verschillende specialisaties. Door alle collega’s in de praktijk wordt de psychosomatische blik breed gedragen, wat maakt dat we goed kunnen samenwerken. Marjet Berkenbosch-Hengeveld is naast praktijkeigenaar ook psychosomatisch fysiotherapeut, dus vertegenwoordigen wij met ons tweeën dit specialisme in de praktijk en kunnen we fijn sparren of ervaringen uitwisselen.


Ik geniet in het vak ‘psychosomatiek’ van de veelzijdigheid ervan. Voor ieder mens, met hulpvraag, kun je via verschillende wegen een ingang vinden. Behalve dat dit mogelijkheden geeft als therapeut, brengt dit ook een fijne afwisseling mee. Het ene moment ben je samen lekker met ‘het hoofd’ aan de slag, bijvoorbeeld met psycho-educatie of cognitieve gedragstherapie. Een ander moment kan je samen iets teweegbrengen via een ervaring met aanraking of door bewegen.

Wat de ingang ook is, mooi vind ik uitkomsten die veelal gaan over ‘contact maken met het lichaam (en dus jezelf)’, ‘zijn met wat er is’, ‘herkennen van je beschermingspatronen tegen emotionele pijn’ ‘echt doorvoelen van (oude) emoties en zo er voor jezelf zijn’. Ik houd er van om de diepte in te gaan en de vertaalslag te maken naar kunnen voelen en doorvoelen in het lichaam. Daar zorgzaam aanwezig bij kunnen zijn kan veel betekenen. Een andere houding naar jezelf en wat je voelt geeft nieuwe mogelijkheden, zonder te hoeven oplossen of veranderen wat er is. Begrip naar jezelf en beschermingsstrategieën vanuit bijvoorbeeld je gezinssituatie of wat je hebt meegemaakt (trauma) kan ook al zo helend zijn. Stappen die mensen kunnen maken in zelfacceptatie vind ik bijzonder om mee te maken. Mijn missie is om iemand op weg te helpen beter voor zichzelf te zorgen, waardoor zijn/haar gezondheid verbetert.

Een casus waar ik aan moet denken is van een jonge vrouw van 24 jaar die ik recent zag, die al jaren in gevecht was met nekpijn. Haar vader was fysiotherapeut en zij had er ook al velen bezocht. Er moest toch iets zijn om deze nek problemen op te lossen?! Toen ze bij me kwam, had zij al wel in haar hoofd dat ze het misschien anders moest gaan aanvliegen. Maar hoe? Ze had geen idee. Er waren mooie inzichten door de psycho-educatie en inzichten over het ‘in gevecht zijn’ met pijn. Nog mooier waren haar realisaties over vanuit welke opgedane overtuigingen en beschermingsstrategieën zij (afkeurend) reageerde op haarzelf en haar pijn. Eenmaal de moedige weg ingeslagen van verzachten, acceptatie en zelfzorg kon ik, net als de cliënte, zelf ook weer verwonderd zijn over de uitwerking hiervan. Namelijk niet alleen op hoe ze in haar vel zit en de klachten, maar ook hoe ze haar plek inneemt in haar omgeving.

De veelzijdigheid van het vak brengt ook met zich mee dat je je breed kunt blijven ontwikkelen als therapeut en je kunt verdiepen. Dit heb ik tot nu toe gedaan met cursussen in ACT, mindfulness, zelfcompassie, lichaamswerk, ademhaling en ontspanning, emotioneel meesterschap en meer. Ook heb ik altijd inspiratie en verdieping opgedaan tijdens de Verdiepingsdagen/NFP Congres.

Drie keer heb ik zelf in de werkgroep voor de Verdiepingsdagen/NFP Congres en ook het 25e Lustrum met veel plezier mogen meewerken aan het opzetten van een interessant programma voor onze specialistische beroepsgroep.
Behalve de inhoudelijke verrijking, ervaar ik het zelf altijd als ontzettend leuk en waardevol om zo met mensen die hetzelfde beroep hebben bezig te zijn en hen te ontmoeten. Dat vind ik dan ook een meerwaarde van het NFP, om verbinding te hebben met collega’s.

Als ik in het bestuur van de NFP zou zitten, zou ik het een interessant vraagstuk vinden voor ons vak of er een mogelijkheid en onderbouwing is voor een verruimde behandeltijd, plus passend tarief voor PSF in de eerste lijn. Door de toegenomen druk en wachtlijsten in de GGZ lijken we steeds meer complexere problematiek te zien. Om meer te bereiken en kwaliteit te leveren denk ik, dat wanneer er meer tijd is per sessie waardoor je kunt vertragen en dus verdiepen, je uiteindelijk meer kunt bereiken. En misschien wel minder behandelingen nodig hebt dan met meerdere korte sessies bij deze hogere complexiteit. Er zou een onderscheid gemaakt kunnen worden met minder complexe hulpvragen waarbij een aantal kortere sessies weer goed kunnen werken.

Daarnaast lijkt het mij een goede zaak wanneer psychosomatische fysiotherapie <18 jaar vergoed gaat worden, want hoe waardevol is het dat je op deze leeftijd dit type hulp kunt krijgen?!

Nu zie en hoor ik om mij heen dat er veel vraag is naar ons specialisme. Een mooi moment om een slag te slaan in het uitdragen van de relevantie van ons vak.

Ik ben erg blij met hoe het NFP zich hier op allerlei plekken voor inzet!

Graag geef ik de pen door aan Maaike Bleumink.

Lees ook de bestuurder aan het woord

org.hippoecm.hst.content.beans.standard.HippoGalleryImage@d0b2f7eb

Bestuurslid aan het woord – Voorzitter Thirza Douglas

Lees verder
org.hippoecm.hst.content.beans.standard.HippoGalleryImage@df5471c7

Bestuurslid aan het woord – Secretaris Annet Timmerman

Lees verder
org.hippoecm.hst.content.beans.standard.HippoGalleryImage@42422a87

Bestuurslid aan het woord – Arwen Smit

Lees verder