wouter-beekhuis.jpg
21 september 2021

Geef de pen door! met Wouter Beekhuis

Dank voor de pen Aniet.

Ik ben Wouter Beekhuis. Ik werk als psychosomatisch fysiotherapeut en Traumatherapeut in mijn eigen praktijk HersteldeBalans in Utrecht en Bilthoven. Ik ben sensitief, empathisch, zelf reflectief en heb een hart vol vriendelijkheid. Dat zijn kwaliteiten die mij goed van pas komen in mijn werk, waar ook mijn passie ligt.

Ik ben erg blij met de NFP als beroepsvereniging. Zij bieden het platform van waaruit we als regulier beroepsbeoefenaar in het zorgveld kunnen staan. Het is een hele kunst en behoorlijke opgave om bij zo’n breed ontwikkelde beroepsgroep ook duidelijk een identiteit naar voren te brengen.

In het bijzonder heb ik hart voor de impact van vastgezette emoties die vaak verbonden zijn met vroegkinderlijk trauma. Deze vastgezette lading vormt een enorme bepalende factor voor de gezondheid en het welzijn van een persoon. Heeft iemand daarin veel gemist (verwaarlozing) en of veel ingrijpends meegemaakt, maakt dat de kans op klachten, ziektes en aandoeningen vele malen groter. Hoewel dat wetenschappelijk is aangetoond, wordt het in medisch zorgland nog zo weinig onderkend. (boekentip: Ingrijpende jeugdervaringen en gezondheidsproblemen van Nadine Burke Harris.)

Wat me fascineert is dat vastgezette spanningen en emoties zich vanzelf tonen en ontrollen als iemand zich verbind met het lijf. Als er genoeg veiligheid en regulatie is, dan is dat helend.

Als die energie weer gaat stromen, komt er ook meer ruimte voor de authentieke levensenergie. De momenten waarin ik deze energie in het begeleiden ook mag ontmoeten, zijn cadeautjes voor me.

Zo staan me nog vele casussen bij. In het bijzonder van een vrouw die ik mag begeleiden met meerdere depressies en burn-out in haar voorgeschiedenis. Met last van hevige paniekklachten die tijdens haar vakantie ontstaan, meldde ze zich aan. In de loop van de tijd mocht ik regelmatig haar reisbegeleider zijn bij de aandachtsreizen door haar lijf (o.a. via focussing van Gendlin). Heel wat vastgezette spanning uit het verleden toont zich, stukje bij beetje. En met dat ze doorgang geeft aan elk stukje, komt ze meer in haar kracht en levendigheid. Inmiddels kon ze afgelopen zomer voor het eerst weer ontspannen naar Italië. Geweldig, die overwinning. 

Ik ben heel blij en dankbaar voor de inzet van het NFP bestuur voor onze vereniging. Ze doen het super goed. Ik hoop dat de NFP het verbinden en werken met het lijf echt als kernkracht van de psychosomatisch fysiotherapeut blijft zien en in de identiteitsbeschrijving houdt. Als ik in het bestuur zou zitten, dan zou ik me daar voor inzetten. En ook mensen proberen te vinden die daar de wetenschappelijke onderbouwing bij kunnen verzamelen. We onderscheiden ons in dat we het lijf betrekken bij de behandeling, en daar liggen zoveel herstelmogelijkheden. En in mijn ervaring is het noodzakelijk het lijf mee te nemen, wil je gedragsverandering ook met de stroom mee laten gaan.

Ik geef de pen door aan Mirthe Engels.

Lees ook de bestuurder aan het woord

org.hippoecm.hst.content.beans.standard.HippoGalleryImage@d0b2f7eb

Bestuurslid aan het woord – Voorzitter Thirza Douglas

Lees verder
org.hippoecm.hst.content.beans.standard.HippoGalleryImage@df5471c7

Bestuurslid aan het woord – Secretaris Annet Timmerman

Lees verder