anneke-van-dalfsen-kleiner-gezicht.jpg
22 maart 2022

Geef de pen door! met Anneke van Dalfsen

Dank je wel, Sjoukje van der Veen, dat ik mij in deze rubriek mag voorstellen. Mijn naam is Anneke van Dalfsen. Ik ben 39 jaar en woon  samen met mijn man en 3 zonen in het hoge noorden.

In 2004 ben ik afgestudeerd als fysiotherapeut in Groningen. Al vrij snel na mijn afstuderen ben ik gaan werken bij Kalkdijk fysio en manuele therapie in Leeuwarden. Een eerstelijnspraktijk waar ik nog steeds met veel plezier werkzaam ben. 

In de praktijk zag ik dat er bij cliënten vaak veel winst te behalen viel op het psychosociale domein. Hier wilde ik meer van weten en de opleiding psychosomatiek sloot hier perfect bij aan. In 2011 heb ik de masterstudie PSF aan de hogeschool in Utrecht afgerond. De opleiding gaf verdieping, kennis en wetenschappelijke onderbouwing. Na de opleiding voelde ik de behoefte om via nascholing me verder in de psychosomatiek te verdiepen. Hierdoor ging ik me steeds meer specialist voelen. In het bijzonder werd ik gefascineerd door de  patiëntengroep met chronische pijnklachten. In mijn behandelkamer hangt de spreuk: “Luisteren naar het fluisteren van je lijf zodat het niet hoeft te schreeuwen”. Ons lichaam geeft veel  informatie over hoe het met ons gaat. Tegelijkertijd kan ik cliënten met lichaamsgerichte interventies handvaten geven om de mentale en fysieke balans te herstellen. Dit is voor mij echt de meerwaarde van onze specialisatie!

Sinds 2015 ben ik lid van het NFP. Ik volg met belangstelling de nieuwsbrieven. Het is belangrijk dat het NFP psychosomatische fysiotherapie profileert. Onze specialisatie is een meerwaarde en dat moet zichtbaar zijn en blijven voor cliënten, andere zorgverleners en zorgverzekeraars. Een mooi voorbeeld hiervan vind ik het nieuwe KNGF standpunt fysiotherapie bij Covid-19. Hier is een duidelijke rol weggelegd voor de psychosomatisch fysiotherapeut. Op het moment zie ik regelmatig mensen met Covid-19 en ik merk dat ik als psychosomatisch fysiotherapeut iets kan toevoegen aan de behandeling van deze doelgroep. Verder is het belangrijk dat er steeds naar wetenschappelijke onderbouwing voor de PSF wordt gezocht. Daarnaast zijn er mooie innovaties binnen de zorg zoals de VR bril die goed past binnen het domein van de psychosomatisch fysiotherapeut. Wetenschap en innovatie zijn wat mij betreft belangrijke speerpunten voor het NFP om de toekomst van de PSF te borgen.

Binnen onze praktijk hebben we een chronisch bekkenpijnteam. Met een multidisciplinair team van specialisten zien we cliënten met chronische bekkenpijnklachten. Mijn ervaring is dat cliënten zich door deze aanpak erg gehoord en gezien voelen. Het is voor cliënten fijn dat alle hulpverleners in dezelfde bewoording over hun pijnklachten praten. Een casus die me bij is gebleven is die van een 60- jarige vrouw. Ze kampte al jaren met chronische bekkenpijnklachten en ervoer steeds meer beperkingen in haar dagelijks leven. Een onderdeel van mijn behandeling was de pijneducatie. Ik heb deze mevrouw meegenomen in het gevolgenmodel als verklaringsmodel voor haar pijn. Het gaf  inzicht hoe gedrag, cognities en emoties een rol konden spelen bij het ontstaan van haar  pijn. Mevrouw is vervolgens gaan oefenen met een VR bril en de Reducept methode. Reducept integreert  heel mooi pijneducatie  met pijnmanagement vaardigheden. Door regelmatig met de VR bril te oefenen kreeg ze steeds meer grip op haar pijn. Ze leerde onderscheid te maken tussen pijn als “alarmsignaal” en “breinpijn” zoals ze het zelf zo mooi verwoordde. Langzaam kreeg ze de regie op haar leven weer terug. Ze ging weer waardevolle activiteiten plannen zoals vakanties en oppassen op haar kleinkinderen. Toename van kwaliteit van leven! Hierdoor haal ik veel werkplezier en voldoening uit mijn werk.

Ik geef  de pen door aan....

Lees ook de bestuurder aan het woord

org.hippoecm.hst.content.beans.standard.HippoGalleryImage@d0b2f7eb

Bestuurslid aan het woord – Voorzitter Thirza Douglas

Lees verder
org.hippoecm.hst.content.beans.standard.HippoGalleryImage@df5471c7

Bestuurslid aan het woord – Secretaris Annet Timmerman

Lees verder
org.hippoecm.hst.content.beans.standard.HippoGalleryImage@42422a87

Bestuurslid aan het woord – Arwen Smit

Lees verder
org.hippoecm.hst.content.beans.standard.HippoGalleryImage@1535a539

Bestuurslid aan het woord – Wineke Snel

Lees verder