9th-ioptmh2022h_logo.png
30 mei 2022

Verslag IOPTMH - Athene

Van 4 t/m 6 mei was de eer aan Thirza om Nederland te vertegenwoordigen op het 9e congres van International Organization of Physical Therapy in Mental Health (IOPTMH). Lees hier een kort verslag van Thirza met een update en tips over het laatste wereldwijde literatuur onderzoek op gebied van psychosomatiek:

"Afgelopen jaar heeft IOPTMH een nieuw bestuur gekregen wat bijzonder voortvarend te werk gegaan is: er zijn 4 werkgroepen in het leven geroepen, namelijk education, clinical practise, research en communication& institutional relations . Omdat Nederland het enige land is met een officiele master opleiding tot psychosomatisch fysiotherapeut, zit Linda Slootweg vanuit de HU in de opleidingscommissie. Superleuk om te zien dat de trajecten waar IOPTMH bestuur, master psychosomatiek aan de HU en de NFP met het traject beroepsprofiel mee bezig zijn, zo mooi op elkaar aansluiten! Ik ben veel met Linda Slootweg en Esther Beker van de HU opgetrokken deze dagen om te kijken hoe we elkaar kunnen aanvullen in het omschrijven van de competenties van de psychosomatisch fysiotherapeut.

Veel van de onderzoeken die gepresenteerd zijn, hebben te maken met de diagnostiek en de psychosomatische interventies bij doelgroepen als ALK, chronische ziekten of angst en depressie. Maar ook de gezonde leefstijl en onze rol daarin werd besproken. Voorbeelden zijn yoga en ademhaling, bij angstklachten en depressie, in het verminderen van de klachten en de coping maar ook leven volgens een circadiaans ritme met eten, bewegen en slapen. Onze Belgische buren hadden interessante adviezen over onze rol bij eetproblemen en bij slaapproblemen. De vragenlijsten en de evidentie heb ik opgevraagd, bij deze een uitnodiging om mij te benaderen bij interesse! Heb je de beweegrichtlijn van WHO 2020 al gezien en het document met beweegrichtlijnen van RIVM? In de presentatie over het voorkomen van PICS kwamen bewegen, slapen en het gevoel van welzijn bij elkaar. Kijk voor pijn eens op websites als https://www.eular.org/ of European Pain Federation - EFIC.

Als laatste waren er een aantal aanpalende disciplines zoals een ergotherapeut, verpleegkundige en arbeidsfysiotherapeut die spraken over de multidisciplinaire samenwerking en hoe we elkaar kunnen inzetten. Davy VanCampfort, secretaris IOPTMH, gaf hierbij in een pakkende presentatie aan; blijf bij je basis als PSF en zorg ervoor dat je helder blijft houden wat passend is bij het beroepsprofiel in plaats van je overladen met nieuwe interventies en doelgroepen.
Met verschillende landen heb ik bestuurlijk gesproken over hoe zij als vereniging te werk gaan en hoe we van elkaar kunnen leren."

Ben je ge├»nteresseerd in de presentaties van het IOPTMH? Stuur dan een mail naar [email protected].