reducept-mona-in-game-background.jpg
26 oktober 2023

Best practice Roos Kok - VR bril

Een praktijkervaring van Roos Kok die momenteel de VR bril van Reducept uitprobeert en haar ervaring met ons wil delen.

'Pijn is een uiting van je brein wanneer het de conclusie heeft getrokken dat je in gevaar bent.

Als psychosomatische fysiotherapeut ben ik samen met de patiënt op zoek naar wat hun brein als gevaar ziet. Veel voorkomende gevaren zijn: ik heb pijn dus er zal wel iets niet goed zijn op die plek. Als behandeling kiezen we dan oa voor pijneducatie en visualisatie oefeningen (een veilig verhaal maken van de pijnlijke plek in het lijf of van de activiteit die pijn oproept).

Reducept, via een VR bril een reis door je zenuwstelsel maken met pijneducatie en gevaren boodschappers neutraliseren past dus helemaal bij mijn al bestaande aanpak.

Onze praktijk heeft hem nu voor een jaar gehuurd. Ik heb hem nu bij 5 à 10 mensen gebruikt. 

De eerste patiënt gebruikte hem in de tijd dat ik een maand op vakantie was (via een collega). Haar reactie was dat ze blij was toch met haar pijnbehandeling verder te gaan en dat het een leuke afwisseling was, maar dat ze de pijneducatie en oefeningen van mij prettiger vond omdat het dan specifiek over haar ging. 

Dat is wel wat ik van de meeste patiënten hoor: 'Wauw wat gaaf en mooi en je zit er echt helemaal in. Maar wel erg algemeen'.

Dat is ook wat ik merk; de patiënten zitten er echt helemaal in. Ze horen mijn getik achter de computer niet. Dus administratietijd is zeker een voordeel! En ik kan me voorstellen dat het er helemaal inzitten ook een voordeel kan zijn voor betere uitkomsten ten opzichten van visualisatie in gedachten, maar dat is nog niet onderzocht volgens mij.

Ik had gedacht dat ik hem als enige van de praktijk zou gaan gebruiken, maar ik denk er nu over om m’n collega’s (niet PSF) de bril uit te leggen. En als de patiënten na die “algemene” bril behandeling specifiekere uitleg en behandeling willen kunnen ze naar mij verwijzen!

Conclusie: leuk ding, handig voor behandeling continueren, past binnen behandelprotocollen ALK, je zit er helemaal in, maar… Wij psychosomatische fysiotherapeuten zijn (nog niet) vervangbaar gelukkig!!!'