21 september 2023

Best practice Ans Bosch - Alk Project

Ans Bosch vertelt hoe zij in hun gezondheidscentrum een pilot hebben opgezet; de huisarts en PSF plannen een gezamenlijk consult in bij patiënten met complexe problematiek.

'Ik werk als psychosomatisch fysiotherapeut in een praktijk met 6 collega’s. De locatie is in een gezondheidsplein waar veel disciplines onder een dak werken waaronder 2 huisartspraktijken met in totaal 6 huisartsen.

Er is veel contact, vooral over patiënten waarbij het herstel niet wil vlotten, patiënten bezorgd zijn om hun gezondheid en steeds weer in de spreekkamer komen.
Om deze patiëntengroep beter te begeleiden hebben we met de huisartsen besloten een pilot op te zetten. De huisarts plant bij deze complexe problematiek een gezamenlijk consult in van ongeveer 45 minuten. In dit consult gaat een huisarts samen met een psychosomatisch fysiotherapeut en/of een haptotherapeut het gesprek met de patiënt aan.

De doelstelling van deze pilot is tweeledig. In de relatie met de huisarts is het belangrijk dat we op deze manier inzicht krijgen in elkaars werkwijze, o.a. de manier van communiceren, de metaforen die worden gebruikt en de uitleg die wordt gegeven.
In de relatie met de patiënt is het belangrijk dat de klachten serieus worden genomen en we laten zien dat we met elkaar willen zoeken naar een manier van behandelen die recht doet aan de klacht en de hulpvraag waarvoor de patiënt al vaker bij de huisarts is geweest.
Ook weten we als hulpverleners van elkaar wat er is besproken en welke afspraken precies zijn gemaakt. We kunnen daar altijd op terugkomen in het contact met de patiënt. In deze pilot hebben we nu 4 mensen gezien.

Het is ontzettend leuk en zinvol om op deze manier te werken. De patiënt voelt zich echt serieus genomen, hij/zij wordt erkend in zijn/haar klachten. Hierdoor is er merkbaar meer openheid voor de multifactoriële benadering van de klachten.  Aan het eind van het gesprek maken we samen  afspraken over hoe de begeleiding verder zal gaan en welke stappen moeten worden genomen.

Het enthousiasme van de deelnemende huisartsen is gegroeid, mede omdat de mensen die we tot nu toe hebben gezien veel minder frequent op het spreekuur komen.

Een keer in het kwartaal organiseren we als praktijk een informele informatieborrel voor alle huisartspraktijken en tijdens deze setting wordt erg enthousiast verteld over de resultaten tot nu toe. Op deze manier verwachten we dat we van de samenwerking steeds meer vorm kunnen geven.'