Workshop Trauma en het terugwinnen van levensenergie - Ankie Kúhne
(Somatic experiencing) Een pad van moed, verbinding, beweging en verwondering.
Door trauma ontstaat er een onvermogen tot autonome en emotionele zelfregulatie.
Het kan onze autonome functies als ademhaling, hartslag, spijsvertering en slaap ontwrichten en zelfs verwoesten. Het beïnvloedt bijvoorbeeld ook onze zintuigen, spierspanning, gewrichten en bindweefsel.
Op emotioneel vlak kan trauma ervoor zorgen dat we niet in staat zijn onze emoties te reguleren of te voelen. Dit heeft een direct gevolg voor het ervaren van onze levensenergie en het ontwikkelen of blijven voeden van onze identiteit, het Zelf. Als we overweldigd worden door een shocktrauma of door een relationeel trauma bestaat er een grote kans dat we de verbinding met onszelf en/ of de buitenwereld in meer of mindere mate verliezen.
Een paar symptomen van disregulatie zijn angst en paniekaanvallen, verstoorde slaap- en eetpatronen, darmklachten, compulsief gedrag, depressie, dissociatie, geheugenproblemen, woedeaanvallen, verslavingen, intense onrust, chronisch vermoeid, gewrichtsklachten enz.
In deze workshop sluiten we aan op de lezing in de ochtend van de Polyvagaal theorie van Stephen Porges.
Op basis van dit model kunnen je cliënt en jij samen onderzoeken in welke staat van zijn de cliënt verkeerd en wat een vervolgstap richting verbinding en regulatie zou kunnen zijn.
Daarbij hebben we aandacht voor het verschil van regulatie, het ontladen van de freeze respons bij:
-
Een shocktrauma, het niet af hebben kunnen maken van een beweging
-
Complextrauma gebaseerd op schaamte, ontstaan bij de start van ons leven en/of kindertijd).
We experimenteren we met kleine oefeningetjes die een verstart/bevroren persoon uitnodigen tot beweging en contact en een persoon in paniek uitnodigen om meer tot rust te komen door te werken met de zwaartekracht, beweging en contact.
Ankie Kühne heeft zich de afgelopen 40 jaar verdiept in wat mensen letterlijk beweegt. Gestart als sportleidster in de revalidatiezorg voor mensen met (niet) aangeboren handicaps werd ze steeds nieuwsgieriger naar bewegen vanuit de kern, letterlijk en figuurlijk.
Haar manier van werken én haar belangstelling brachten haar bij therapie-opleidingen als Somatic Experiencing, NeuroAffectieve Relationele Model (NARM), NeuroAffective Developmental Psychology (NADP) en SOMA.
Sinds 22 jaar werkt Ankie als zelfstandig therapeut, coach en trainer zowel met individuele klanten als met werknemers en teams binnen organisaties. Daarnaast heeft ze zich altijd beziggehouden met het begeleiden van therapeuten, coaches en trainers. Dit laatste doet ze vanuit haar eigen bedrijf Anunz én in opdracht voor verschillende traumatherapie-opleidingen van BodyMind opleidingen.