Workshop Het geheel van lichaam en geest - Marie le Mahieu en Viram Verberk
Internal Family Systems, een in de praktijk ontwikkelde methode van werken met persoonlijkheidsdelen.
Ons werk is de laatste jaren sterk gevormd door Internal Family Systems, een in de praktijk ontwikkelde methode van werken met persoonlijkheidsdelen. Richard Schwartz, de grondlegger van IFS, hoorde z’n cliënten over delen spreken. Delen die lieten weten hoe ze met levenssituaties en moeilijkheden moesten omgaan. Sommige van die delen leken in eerste instantie destructief, maar toen het hem lukte in gesprek te komen met die delen bleken ze één voor één goede intenties te hebben, ze wilden helpen en beschermen. Sommige delen hebben door traumatische situaties extreme rollen gekregen; destijds waren die behulpzaam maar in het heden staan ze zomaar ontwikkeling en geluk in de weg. Door een goede relatie met deze delen op te bouwen en ze te helpen hun extreme lasten los te laten, kan er ontspanning komen in het systeem. Extreme delen vinden de mogelijkheid om nieuwe rollen aan te nemen, rollen die beter bij het heden passen.
Zodra het innerlijke systeem bevrijd was van haar lasten en de delen beter leerden samenwerken, kwam er ruimte voor kwaliteiten die door cliënten niet meer beschreven werden als delen maar als ikzelf. Dat Zelf bleek een bezielde leider voor de delen. Als Zelf beschikbaar was, hielp het cliënten om hun innerlijke wereld te helen.
We denken vaak dat we onze delen zijn, we zijn ermee geïdentificeerd en vergeten dat er ook nog andere delen zijn en Zelf, dat er ruimte is om onze delen heen. Delen helpen om zich los te maken van de identificatie met ons, was een belangrijke stap; zo kon er een helende relatie ontstaan tussen Zelf en de delen.
IFS is uitgegroeid tot een evidence based, niet-pathologiserende manier van werken.
Aanraken van het lichaam raakt ook onze delen aan. Delen verschijnen vaak als weerstand, in IFS wordt dat beschreven als delen met een beschermende rol die van zich laten horen. Als deze delen met liefdevol begrip ontmoet worden, blijken ze vaak graag te willen samenwerken en verandering mogelijk te maken en te ondersteunen. IFS gaat goed samen met lichaamsgericht werk en is een goede manier om geest en lichaam weer te helpen samenwerken en helen.
In onze workshop willen we jullie vooral helpen om delen te gaan waarnemen en contact met ze te leren maken. Dat vraagt van de therapeut een open nieuwsgierige houding en interesse om ook je eigen delen te leren kennen. Samenwerking met je eigen delen is van groot belang, omdat ze vaak in therapeutische situaties hun eigen agenda hebben die het helingsproces kunnen hinderen.
Viram's achtergrond ligt in Ridhwan, Tantra, Somatic Experiencing, Integral Somatic Psychology en Organic Intelligence, Werken met Relaties en IFS. .
Marie heeft een achtergrond in Rebalancing massage, Tantra, Zijnsoriëntatie, Ridhwan, Somatic Experiencing, Werken met Relaties en IFS.
Samen geven ze trainingen om met het IFS proces te leren werken en supervisie om IFS te integreren in eigen werk.