‘Ik ben niet van suiker’

19 dec 2018
Wat gebeurt er met je als je in je zwangerschap constant misselijk bent, als je te vroeg bevalt, een angststoornis ontwikkelt en hulpverlening niet direct helpt? Je gaat zelf op zoek! Dit verhaal is het verslag van een jonge vrouw die ondanks tegenslagen erin slaagt haar leven weer op de rit te krijgen. 

Boekentip

Judith van den Reek is tijdens de zwangerschap van haar dochter continu misselijk en aan het overgeven. Doordat ze diabetes heeft, raken haar bloedsuikers ernstig ontregeld. Het leidt ertoe dat Bente met slechts zeven maanden geboren wordt. Als Bente na tien weken thuiskomt, kampt Judith met een depressie en angststoornis. Na tweeëneenhalf jaar tevergeefs meerdere therapieën te hebben gevolgd, kiest ze uiteindelijk voor een opname bij een Centrum voor Onverklaarde Lichamelijke Klachten (COLK) in Gorinchem om er bovenop te komen. Hier komt ze tot rust en leert ze om weer de regie over haar eigen leven te nemen.


Drie jaar later krijgt ze echter een flinke terugval in haar angstklachten. Judith volgt dan een EMDR-therapie om alsnog haar zwangerschap te verwerken. Dat is het begin van de zoektocht naar haar diabetesverleden. Vastberaden volgt ze haar gevoel dat er iets niet klopt in haar verhaal. Uiteindelijk ontdekt ze door DNA-onderzoek dat ze geen type 1 diabetes heeft, zoals in 2001 is gediagnostiseerd, maar een zeldzame vorm veroorzaakt  door een genafwijking, Transiënt Neonatal Diabetes Mellitus genaamd. Na zestien jaar insuline spuiten stapt ze over op orale medicatie, wat ten goede komt aan de behandeling van haar diabetes en haar kwaliteit van leven. 

Ik ben niet van suiker beschrijft het medische circuit, Judiths lichamelijke en mentale strijd (en hoe die elkaar beïnvloeden), angst en wanhoop, maar laat vooral ook haar doorzettingsvermogen en veerkracht zien. Ze schrijft open, eerlijk, kwetsbaar, ontroerend en soms met de nodige zelfspot. Met haar boek wil ze thema’s als diabetes, onverklaarde klachten, depressie en positieve gezondheid op de agenda zetten.
Ik ben niet van suiker is niet alleen te bestellen in alle boekhandels in Nederland en België, maar ook via www.ikbennietvansuiker.com

Trefwoorden: