Geef de pen door! met Katinka Fortgens

10 feb 2020
Geef de pen door
Geef de pen door
"Geef de pen door" met Katinka Fortgens vanaf Texel

Het NFP betekent voor mij ‘de kracht der vereniging’.

Beste collega's,

Om te starten met mijn introductie; ik ben Katinka Fortgens (30) en woon in Den Helder. Nu nog alleen samen met mijn vriend, maar eind april hopen wij ook ons eerste kindje te verwelkomen. 

Na mijn afstuderen in 2012 heb ik 2,5 jaar in de particuliere praktijk gewerkt voordat ik in 2015 gestart ben aan de master Psychosomatiek in Utrecht. Tijdens de master ben ik overgestapt naar de tweedelijns revalidatiezorg, met als grootste populatie de chronische (of tegenwoordig beter ‘aanhoudende’) pijnklachten. Na twee jaar met veel plezier mijn werkervaring verbreed te mogen hebben, ben ik door een aantal factoren weer in de particuliere praktijk terecht gekomen. En nu in Den Burg (Texel). 

Het mooie aan de psychosomatiek vind ik dat wij, als PSF’er, mensen echt iets mee kunnen geven. De connectie tussen geest en lijf wordt niet altijd als vanzelfsprekend gemaakt. Dit heb ik in de revalidatiesetting veelvuldig teruggekregen. Revalidanten waren soms verbaasd over de impact van het mentaal functioneren op hun lichamelijke klachten. Hoe gaaf om daar aan bij te kunnen dragen! Van nauwelijks meer functioneren tot een waardevolle invulling van dagelijkse activiteiten. 

Het mooie aan werken in de eerste lijn, vind ik, is dat je al veel eerder in kan grijpen en mensen handvatten kan rijken om weer grip te krijgen (zoals Robert van der Noord mij in mijn stage zei). 
Naast het geven is ook het krijgen een dagelijks fenomeen. Het afstemmen en samenwerken met de patiënt zorgt er voor dat ik alle dagen ook weer meer van mijzelf leer kennen. 

Het NFP betekent voor mij ‘de kracht der vereniging’. Juist omdat de psychosomatiek naar mijn mening een (onterecht) ondergeschoven kindje is, is het goed dat er collectief wordt uitgedragen waar de psychosomatiek voor staat. Buiten dat het vak fysiotherapie wel eens een aparte tak van sport is als het gaat om ondernemen, denk ik dat het goed is dat wij onszelf als psychosomatisch fysiotherapeuten op de kaart zetten. De webinar, eind 2019, over positionering heeft hier goede handvaten voor gegeven. 

Lastig vind ik wel om te beschrijven wat ik zou aanpakken als ik in het bestuur van het NFP zou zitten. Verhalen over wetenschap, IOF’s en samenwerkingsverbanden vind ik interessant om mee te nemen. Dit is vooral iets wat ik in de kop van Noord Holland nog wat meer zou willen vinden en stimuleren. Buiten dat het Psychosomatiek netwerk Noord-Holland steeds meer vorm krijgt, vind ik (specialistische) intercollegiale bijeenkomsten een mooie aanvulling op het delen van kennis en ervaring. 

Tot slot rest mij dan nog twee dingen. 
Graag zou ik via deze weg stiekem nog even lobbyen of er iemand is die vanaf 23 maart t/m 31 juli één dag in de week op Texel de psychosomatiek zou willen vertegenwoordigen. Meer info hierover kunnen jullie altijd opvragen. 

Daarnaast geef ook ik de pen weer door. En wel aan Anita Leek, een fijne en zeer ondernemende collega!

Trefwoorden: