Wat is de Psychosomatische fysiotherapie kort en bondig?

2 okt 2019
Thirza Douglas, Annet Timmerman, Arwen Smit en Wineke Snel
Thirza Douglas, Annet Timmerman, Arwen Smit en Wineke Snel
Bestuur NFP
Ester Janssen ( psychosomatisch fysiotherapeut) gaf een lezing aan de derdejaars studenten PSF van de HU. Het onderwerp was innovatiediffusie van de PSF. Hieronder leest u de tekst van haar lezing.

Hoe leggen jullie uit aan clienten wat PSF is?

Afgelopen week had ik een sollicitatiegesprek als psychosomatisch fysiotherapeut (PSF-er) in een praktijk waar nog geen PSF-ers werken. De twee maten van de praktijk stelden me voor aan het eind van het gesprek dat ik zou kennismaken met het team. Het team dat bestaat uit 12 fysio’s. De bedoeling zou zijn dat ik in 15 minuten niet alleen mezelf zou voorstellen, maar ook een uitleg zou geven wat de psychosomatische fysiotherapie (PSF) is! Aangezien dat niet altijd duidelijk is, voor alle fysiotherapeuten zo vertelden ze mij. 

Twee jaar geleden heb ik mijn master PSF afgerond, mijn PSF opleiding had ik jaren eerder al gedaan bij Flow, wat later overging in de master van de Hogeschool Utrecht. Het groepje medestudenten van de Master heeft nog steeds een appgroep. Waarin we elkaar af en toe op de hoogte houden of vragen aan elkaar stellen. Ongeveer een jaar geleden vroeg één van de oud medestudenten in de app: ‘Hoe leggen jullie uit aan clienten wat PSF is? Ik blijf daar moeite mee hebben’. Er kwamen 10 verschillende antwoorden terug! 

Trefwoorden: