Welke richting wil jij inslaan...?

5 jul 2018
Matthijs Rumke, Arwen Smit en Thirza Douglas
Matthijs Rumke, Arwen Smit en Thirza Douglas
Bestuur NFP
Ontwikkeling van wetenschap en technologie!

De maatschappij verandert

De ontwikkeling van wetenschap en technologie geeft ons in toenemende mate inzicht in wat werkt in de (para)medische zorg en wat niet. De ontwikkeling van wetenschap en technologie heeft ons geleerd hoe de fysiologie van ons lichaam werkt én heeft inzicht gegeven wat ervoor nodig is om de randvoorwaarden voor een gezonde balans zo goed mogelijk in te richten.
Zo is in uitvoerig onderzoek expliciet aangetoond wat de positieve impact van bewegen, gezonde voeding én een goede verdeling tussen belasting en belastbaarheid is op onze gezondheid. Een gezonde leefstijl.
Evenzogoed is aangetoond dat allerhande passieve interventies als ultrageluid, medical taping, dry-needling en ga zo maar verder, op lange termijn geen aantoonbare toegevoegde waarde opleveren, al helemaal niet als er géén sprake is van een gezonde leefstijl bij iemand met gezondheidsklachten. Passieve interventies zijn op het gebied van zelfstandigheid een risico; ze bevorderen vaak niet het herstel, maar bevorderen afhankelijkheid.
 

Veranderingen in ons vak

Voorheen wisten we dat vanwege het ontbreken van gedegen onderzoek niet zo goed, en boden met regelmaat, goed bedoeld, deze vormen van therapie, met als gevolg weinig effect op lange termijn.

Inmiddels weten we door de ontwikkeling van wetenschap en technologie gelukkig beter. En daarmee verandert ook ons vak. Althans, dat denken wij. Van het oude medisch model, waarbij de arts of therapeut de rol van “genezer” vervult, naar het gezondheidsmodel waarbij de verantwoordelijkheid weer bij de cliënt ligt en de hulpverlener een ondersteunende, coachende rol speelt. Van ziekte en zorg, naar gezondheid en gedrag. Psychosomatische (fysio)therapie moet zich wat ons betreft focussen op gezond gedrag en gedragsverandering. Waarbij het aanbod gekaderd is in tijd en geld, gerelateerd aan concreet resultaat.
Deze verandering van ons vak betekent ook voor onszelf een gedragsverandering. Wij denken dat het goed is om hierop te anticiperen, mee te bewegen en aan te passen in vorm en inhoud.

De vereniging werkt niet meer…

Vandaar dat wij denken dat het zinvol is om in ieder geval de verenigingsstructuur te verlaten en een andere structuurvorm te kiezen die efficiënter werkt en goedkoper is. We bedoelen hiermee expliciet niet dat we denken dat de NFP niet meer functioneert, de NFP moet blijven bestaan, maar enkel in een effectievere vorm.
Ook vinden wij dat het goed is ons vakinhoudelijk te focussen op gedrag. Dat kan binnen de fysiotherapie, maar kan ook daarbuiten, afhankelijk van het draagvlak.
Daarvoor hebben de stem nodig van de leden. De vraag is dus vooral, wat is jouw eigen idee?

Misschien ben je het met ons eens, misschien ook wel helemaal niet. Dat is precies de reden om vóór te sorteren in een richting die we verder kunnen uitwerken. In de ALV van november zullen we je vragen om je uit te spreken voor een richting. Wil je hierover in gesprek met andere leden en het bestuur?

Ledenraadpleging

Kom dan naar één van de geplande bijeenkomsten in september, wie kijken uit naar je komst! De ledenraadplegingen gaan altijd door. Onafhankelijk van de hoeveelheid aanmeldingen. Er komen hoogstens bijeenkomsten bij, er vallen geen af. Afgelopen 19 juni waren we met 4; Matthijs, Arwen en twee leden. Ondanks de magere opkomst een vruchtbare avond met twee betrokken mensen die beiden hun eigen positieve inbreng hadden. We hebben een goed gesprek gevoerd en open naar elkaars meningen en inzichten geluisterd. Daar zijn we naar opzoek. Wij als bestuur zijn niet het beslisorgaan, wij als leden zijn het beslisorgaan van de NFP.

Vriendelijke groet, Arwen Smit en Matthijs Rumke

Vragen: bel 06 - 511 232 04

Trefwoorden:

Reacties

 • dhr. W. Beekhuis (9 juli 2018 20:36)

  Dank voor jullie schrijven. Als ik het goed begrijp brengen jullie twee punten naar voren.

  1) vakinhoudelijk meer te focussen op gedrag

  2) de NFP structuurvorm te vinden en kiezen die efficiënter werkt en goedkoper is. Hiervoor iig de oproep aan leden om naar de raadplegingen te komen.

  Over punt 1) wil ik noemen. Dat ik denk dat het goed is en trendy om te richten op gedrag. Tegelijk denk ik dat het lijfelijk ervaren van ander gedrag en de uitwerking ervan essentieel is om gedrag ook te veranderen. Praktijk voorbeeld: cliënt heeft moeite (met het gedrag om) emotie verdriet/boosheid ruimte/expressie te geven, hierdoor gaat het zich vastzetten in het lijf en geeft het klachten. In dat geval zou sterke focus op gedrag neigen te zeggen... kom op toe maar, je kunt het en het is gezond, laat verdriet/boosheid er maar zijn. Tegelijk is dat niet wat in de praktijk werkt. Mensen moeten vaak leren door te ervaren: zich te verbinden met het lijf, de klacht en de onderliggende emotie. Vervolgens ook om te leren genoeg stabiliteit te houden om erbij te kunnen blijven en zich er niet in te verliezen. Veel daarvan komt terug op de vaardigheid om hetgeen er is te belichamen. Als ze merken dat dat lukt en dat het positief (ervaarbaar) uitwerking op ze heeft, dan zal dit bijna vanzelf neigen naar meer opzoeken van dat in gedrag. Ik denk dat ook onze kracht zit in het mensen helpen te verbinden met het lijf en de vaardigheden en ervaringen te belichamen. Ik zou de focus op gedrag, dan ook graag verrijken met de toevoeging om het lijf met zijn sensaties (die er uit kunnen komen als emoties, die ons vervolgens bewegen tot gedrag) essentieel zijn om tot herstel te kunnen komen. Laten we dat er vooral ook bij houden als beroepsvereniging, want daar ligt denk ik onze kracht en het deel waarin we kunnen onderscheiden.

  Over punt 2) zou ik willen noemen: - Idd leden laat je stem horen, ook als je het niet zo goed begrijpt... laat dan je vraag horen.

  Verder ben ik erg benieuwd wat de concrete ideeën zijn over vormen die effectiever en goedkoper zijn. Het gaat dan meer om bestuursvormen (vereniging, stichting, netwerk enz) denk ik. Ik denk dat het makkelijker praat als er een paar concrete formats liggen waarmee gepuzzeld kan worden. -

  Ik snap niet goed hoe de richtingskeuze, met of zonder KNGF, met of zonder explicite verbinding met fysiotherapie kan zorgen voor meer effectiviteit. Is het mogelijk dat die relatie nog wat explicieter gemaakt kan worden.

  Ik denk dat deep democracy een interessante vorm is om mee te nemen qua bestuursvormen.

  Tot zover mijn reactie.

  Groet Wouter Beekhuis

 • Dhr. M van Veelen (6 juli 2018 16:55)
  Beste Arwen en Matthijs, Hartelijk dank voor het organiseren van deze bijeenkomsten, om het te hebben over waar we heen willen gaan. Ik vind dat we een mooi vak hebben, waarin omgaan met uitdagingen altijd het uitgangspunt is geweest. Laat dat vooral niet alleen gelden voor cliënten, maar vooral ook voor ons als beroepsbeoefenaars. De wereld verandert exponentieel en we moeten daar een antwoord op ontwikkelen. Echter de pijn die we daarvan ondervinden is nog beperkt, er is nagenoeg geen lijdensdruk en naar alternatieven wordt nog niet omgekeken. Discipline om tijds- en sociale druk te weerstand is blijkbaar ook zeer beperkt. Tegelijkertijd lijkt het alsof we behebt zijn met een externe attributie. Als dit een patient betreft, is de prognose tot gedragsverandering ronduit slecht. Gelukkig is het onze core-business om daar mee om te gaan. Ik hoop dat de volgende 3 bijeenkomsten door minimaal 100 collega's wordt bezocht, die klaar staan om duurzaam te veranderen. Ik ben erbij in Rotterdam. gr Markwin

Leden kunnen reageren

Word lid om hierop te kunnen reageren of log hier eerst in als u al lid bent.