
NPI symposium Psychosomatiek - van wetenschap naar praktijk
Op zaterdag 30 september jl. verzamelden psychosomatisch oefentherapeuten en fysiotherapeuten zich in Kaap Doorn om zich onder te laten dompelen in kennis uit actuele onderzoeken op gebied van psychosomatiek.
De inhoud van de dag sloot perfect aan bij de titel want in elke lezing werd duidelijk de link gelegd wat vanuit de wetenschap ingezet kan worden in de dagelijkse praktijk.
De dag begon met Prof. dr. Peter Henningsen; hoogleraar Psychosomatische geneeskunde en psychotherapie aan de TU München. Gespecialiseerd in de behandeling van mensen met ‘Functional Somatic Syndromes and Bodily Distress’, zoals prikkelbare darmsyndroom, fibromyalgie, etc) De lezing gaf meer inzicht in hoe graag ons brein opzoek is naar voorspelbaarheid en hoe dat klachten kan beïnvloeden.
Volledig aansluitend op bedoeling van de dag ‘van wetenschap naar praktijk’ gaven dr. Stefan Elbers, senior researcher behavioural science, lectoraat Leefstijl en Gezondheid aan de Maastricht Universiteit en Peter Glashouwer, fysiotherapeut en docent fysiotherapie aan de HU, concrete praktijkvoorbeelden van hoe je deze voorspelbaarheid kan omzeilen met creatieve en uitdagende oefeningen. Diverse video’s lieten indrukwekkende verbeteringen bij patiënten in mobiliteit zien door deze aanpak.
Margreet Wortman liet ons de resultaten van haar (kosten)effectiviteit studie CORPUS zien waarbij onderzoek is gedaan naar psychosomatische fysio- en oefentherapie bij patienten met ALK.
GZ psycholoog dr. Denise Hanssen bracht de noodzaak van aandacht voor ouderen met ALK aan het licht met een mooie presentatie waarin ook weer een goede balans was tussen theorie en praktijk aan de hand van beeldmateriaal.
De dag eindigde met Inge Stortenbeker die de deelnemers wist te prikkelen met hoe belangrijk taal is. Inge is postdoc onderzoeker bij het Centre for Language Studies van de Radboud Universiteit. ‘Ik heb slecht nieuws’ of ‘ik heb geen goed nieuws’ is dezelfde boodschap maar wel met een andere lading. En zo doken we de wereld van taal in werd iedereen aan het denken gezet over hoe je eigen communicatie inzet bij je patiënten.
Een zeer geslaagde tweede editie van het symposium ‘van wetenschap naar praktijk’ als we de reacties uit de zaal moeten geloven.