concussion.jpg
05 mei 2023

MSG Symposium 2023 ‘Hoofdzaken’

Op 6 april 2023 vond het jaarlijkse MSG* symposium plaats, wat in het kader stond van onderzoek dat door het MSG Science Netwerk Fysiotherapie is ondersteund en waaraan leden van het MSG Science Netwerk Fysiotherapie hebben meegewerkt.

Het thema van dit jaar was ‘hoofdzaken’, de bijeenkomst werd afgetrapt door René Castien, coördinator van het MSG Science Netwerk Fysiotherapie. Hier lees hier meer over de inhoud van het symposium, je kunt ook handouts downloaden.

Mocht je zelf ook interesse hebben in wetenschap en een bijdrage willen leveren en/of wil je op de hoogte blijven van de onderzoeken en leuke onderwerpen, neem dan een kijkje op deze site: https://msg-sciencenetwerk.nl/.

*MSG Science Netwerk Fysiotherapie' is een landelijk samenwerkingsverband tussen de MSG-groep (NVMT, NVFS, NVOF en NFP), de Leerstoel Musculoskeletale Fysiotherapie aan de Vrije Universiteit Amsterdam, en fysiotherapeuten in het werkveld.
 

De eerste plenaire lezing met als onderwerp ‘Slaapstoornissen en chronische pijn’ werd gegeven door prof. Ghizlane Aarab (tandarts en hoogleraar vanuit ACTA).

Daarna werden er 3 workshops aangeboden. De workshops waren: Slaap (stoornissen) i.c.m. (orofasciale) chronische pijn, maatregelen en revalidatie na hersentrauma/hersenschudding en specifieke mobilisaties van de cervicale wervelkolom: ‘een alternatief voor manipulatie?’ Het bleken interessante onderwerpen, waarbij de rol van de psychosomatisch fysiotherapeut soms voldoende en soms nog wat onvoldoende(!) werd belicht.

De tweede plenaire lezing werd gegeven door Edwin Goedhart (KNVB) omtrent ‘Hoofdtrauma in de sport’. Een super interessante lezing waarbij duidelijk werd hoe het herstel eruit kan komen te zien na een hersenschudding en hoe iedere discipline de verschillende klachten zal interpreteren.

Tot slot werden er in een korte tijd meerdere abstracts van onderzoeken gedeeld. Dit was een mooie update van wetenschappelijke onderzoeken. De abstract van deze onderzoeken kun je bovenaan deze pagina downloaden.