wetenschapsdag.jpg
26 oktober 2022

Wetenschapsdag Fysiotherapie

Op 28 september werd in Den Bosch de 16e Wetenschapsdag Fysiotherapie gehouden.

Dit is dé dag waarop wij als (psychosomatisch) fysiotherapeuten worden bijgepraat over de huidige stand van zaken binnen de kennisagenda fysiotherapie en de richting die wij opgaan. Daar verwijst de titel van de dag ook naar: “Volle kracht vooruit”. Eerlijk toegeven: ik was nog niet eerder op deze dag aanwezig geweest. En terugkijkend moet ik zeggen dat dat best zonde is geweest.

Waarom? Allereerst een prikkelend betoog over het belang van de RCT (Randomized Controlled Trial) binnen de fysiotherapie – inderdaad prikkelend was het. Want waar blijven de patiëntwaardes en de klinische expertise in dit verhaal? Vervolgens 11 Pechakucha’s (ook nieuw voor mij, zou het even googlen als je nieuwsgierig bent!) waarin bevlogen onderzoekers hun zeer uiteenlopende proefschriften presenteerden. Zij mochten vervolgens tot einde van de dag wachten om te horen of zij de proefschriftprijs 2022 in de wacht hadden gesleept.

Tussendoor waren er 3 workshops: patiëntenparticipatie binnen onderzoek, transdisciplinair onderzoek en koppelen van data voor fysiotherapie-onderzoek. De informatie vanuit de workshop patiëntenparticipatie vond ik erg bruikbaar binnen de psychosomatiek. Denk aan het betrekken van patiëntenverenigingen bij het opstellen van onderzoeksvragen en te exploreren wat hun behoefte is qua kennis/ informatie. Wanneer je dit goed in kaart brengt en weet in welk tijdvlak binnen onderzoek je patiënten wilt betrekken én welke rol de patiënt inneemt, helpt dit enorm bij de uiteindelijke implementatie. Van deze informatie zullen we als NFP gretig gebruik maken als we patiëntenverenigingen gaan benaderen de komende maanden.

Daarna werd er nog aan de aanwezigen gevraagd om mee te denken over de huidige kennisagenda en het categoriseren / prioriteren van thema’s. Een hele kluif, waar je een dag op zich voor kunt organiseren.

De dag werd afgesloten met de bekendmaking van de winnaar van de proefschriftprijs. Niek Koenders mocht deze in ontvangst nemen met zijn proefschrift: Ban Bedcentricity: stimulating patients’ physical activity during hospital stay by cultural change.

Om een indruk te krijgen van de dag en wellicht enthousiast te worden voor volgend jaar; de aftermovie is hier te bekijken.

door Shari van Holsteijn