nfp-knip.jpg
21 oktober 2022

Presentatie Psychosomatische fysiotherapie

op de jaarlijkse studie dag van de Stichting Geschiedenis Fysiotherapie

Vrijdag 23 september 2022 heb ik, Arwen, namens de NFP een presentatie mogen geven over het ontstaan van de psychosomatische fysiotherapie, de ontwikkeling die het vak heeft doorgemaakt en de toegevoegde waarde van ons mooie vak vroeger en nu in het huidige zorgstelsel. Ere wie ere toekomt: Thirza heeft de mooie weg naar de presentatie afgelegd door veel interviews af te nemen bij verschillende mensen die van betekenis zijn geweest in de geschiedenis van ons vak en de vereniging. Een mooie reis door de tijd, een reis die, achteraf, een hele logische ontwikkeling laat zien van psychosomatische fysiotherapie en de vereniging.

Dit was ontzettend leuk om te doen en inspirerend. Het is opgenomen en de presentatie komt over enige tijd op de site van de Stichting Geschiedenis Fysiotherapie.

Naast onze presentatie waren er ook andere sprekers zoals John Bos over de behandeling van lage rugklachten de afgelopen 50 jaar en Irene Piet over bindweefselmassage. Vooral de presentatie van John was een prachtige opmars voor ons verhaal; hoe de rug vroeger puur biomedisch bekeken werd en dat nu gekeken wordt via onder andere gedachten en gedrag naar het biopsychosociale model.

Het is daarnaast ook ontzettend leuk om rond te lopen op de locatie waar fysiotherapie uit alle tijden bewaard is gebleven door middel van verschillende bewaarde apparatuur, boeken en hulpmiddelen. Stichting Geschiedenis Fysiotherapie is ook nog op zoek naar een afvaardiging vanuit de PSF om de collectie aan te vullen. Dus heb je/ ken je/ weet je wie iets heeft vanuit de geschiedenis van de PSF om toe te voegen, laat het ons weten.

Bijgaand de data voor een bezoek aan het Trefpunt en de collectie.

Dinsdag 18 oktober
Vrijdag 4 november
Woensdag 9 november
Dinsdag 22 november
Donderdag 8 december

Van 11.00 uur tot 16.00 uur

Helaas zijn de bezoekdagen nu beperkt ten gevolge van de enorme energiekosten.