adem-en-bewegen.png
17 juni 2022

- Advertentie - Boekentip: Adem & beweging

Adem & beweging, door Diet Sijmons en Mariëlle Groenendijk

Adem en beweging zijn actuele thema’s. Het werkboek Adem & beweging laat zien hoe deze met elkaar verbonden zijn. Het boek bevat inspirerende, lichaamsgerichte oefeningen en praktische adviezen voor alledag. Ook biedt het veel inhoudelijke achtergronden en anatomische informatie.

De oefeningen in Adem & beweging stellen de ongestuurde adem centraal. Het is de Duitse Ilse Middendorf geweest die in haar ademleer De ervaarbare adem een onderscheid maakte tussen de gestuurde en de ongestuurde adem. Zij was van mening dat het op den duur schadelijk is voor lichaam, geest en ziel om de adem te controleren en beheersen. De auteurs treden in haar voetsporen en toetsen haar ontdekkingen aan eigen onderzoek en recente wetenschappelijke bevindingen. Het boek is rijkelijk geïllustreerd. Via een link zijn er vijftien video’s te bekijken. Onlangs is de derde druk uitgekomen.

Adem, brug tussen psyche en soma

Van oudsher wordt de adem gezien als brug tussen lichaam en geest. De adem kan deze taak het best vervullen als wij hem toelaten in plaats van te controleren en beheersen. Daarbij is op de eerste plaats het lichaam die de adem kan ondersteunen in zijn psychosomatische taak. Adem & beweging kan hierin een gids zijn. We benaderen de adem in beweging en aanraking, bijvoorbeeld door de botten te bekloppen of onze holtes af te strijken.

Adem & beweging richt zich op oefeningen en zelfbehandeling. Het boek gaat in op begrippen als eutonie, spankracht, beweeglijkheid van het middenrif en je laten dragen, allemaal voorwaarden voor een stromende adem. We werken aan het verlevendigen van de verschillende ademruimten en ademrichtingen.

In dit ademgerichte lichaamswerk is de innerlijke adem een belangrijk begrip, de zuurstofvoorziening door het bloed naar de cellen. De innerlijke adem onttrekt zich aan ons bewustzijn, maar we kunnen zijn werking ervaren door in beweging de adem toe te laten en vervolgens naar binnen te keren. Daarmee lichten we een tipje op van de sluier die over ons bewustzijn hangt. Klachten en patronen komen dan in een ander licht te staan. Oud zeer, angst en verdriet kunnen een bedding vinden.

Doe jezelf een plezier

In het bewegen op de adem kun je verloren spontaniteit weer terugvinden. In Adem & Beweging ontdek je dat er altijd een manier is om je stemming te verbeteren en je fysiek en mentaal fitter te voelen. Het is zo eenvoudig om je lijf een plezier te doen. Intussen wordt je adem vrijer, vergroot je je lichaamsbewustzijn en ervaar je meer innerlijk evenwicht en veerkracht.

Adem & beweging is door de gebruikers heel goed ontvangen. ‘Een prachtig, helder en rijk boek’. ‘Een toegankelijk en praktisch boek, ook voor jonge mensen’. ‘Wat een leuke, levendige illustraties. De gezichtsuitdrukking en beweging maken de bedoeling van de oefening heel duidelijk’. ‘Een mooie manier om in contact te komen met het feit dat adem meer is dan lucht’. ‘De zorgvuldigheid, maar ook plezier en levendigheid spat van elke bladzij’. ‘Heel knap hoe de gelaagdheid van de adem wordt benoemd en onder woorden gebracht’.

Verschillende mensen geven aan het boek te gebruiken bij het voorbereiden van hun lessen en therapie. Anderen zeggen er veel aan te hebben in hun dagelijks leven.

Je kunt hier het boek doorbladeren en bestellen 

Over de auteurs

Diet Sijmons (1947, adempedagoog), werd dertig jaar geleden gegrepen door De ervaarbare adem. Sindsdien volgde ze verschillende opleidingen in Duitsland. Inmiddels heeft ze honderden mensen individueel en in groepsverband begeleid naar meer lichaamsbewustzijn, een vrijere adem en meer fysieke en psychische veerkracht. www.adembewust-dietsijmons.nl

Co-auteur Mariëlle Groenendijk (1968, ademdocent) raakte in 2012 tijdens een meditatieretraite met haar adem in de knoop. Ze kwam als cliënt bij Diet Sijmons en volgde bij haar een intensief scholingsprogramma. Mariëlle geeft ademles in het hoger onderwijs, ondersteunt organisaties en bedrijven met het online Ademkwartiertje en zet het ademwerk in bij bewoners van een verzorgingshuis, www.ademenmetmarielle.nl.

Diet Sijmons & Mariëlle Groenendijk: Adem & beweging. ProBook, Utrecht; 216 pagina’s, paperback;
€ 39,00. ISBN 978-94-93226-57-9, te bestellen via: www.adembewust-dietsijmons.nl/ademwerkboek